Η σπανακόπιτα της γιαγιάς μου (συνταγή και tips)

Μεγάλωσα με αυτή τη σπανακόπιτα. Όταν μου λέει κάποιος τη λέξη σπανακόπιτα σκέφτομαι αυτόματα το μεγάλο ταψί φούρνου της γιαγιάς μου, γεμάτο με πολλαπλές στρώσεις ροδισμένων κρατσανιστών φύλλων.

Και αμέσως μετά σκέφτομαι την πληθωρική της γέμιση, με το σπανάκι, τα πράσα, τα τυριά και τα μυρωδικά.

Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές εκδοχές για μια νόστιμη σπανακόπιτα αλλά εμένα αυτή θα είναι πάντα η αγαπημένη μου.

Να θυμάσαι πάντα πως κάθε φούρνος είναι διαφορετικός οπότε να προσαρμόζετε την ώρα ψησίματος ανάλογα για όλες τις συνταγές!

Tip:

Αν θέλεις η σπανακόπιτα να έχει μεγαλούτσικα κομμάτια τυριών έχε στο νου σου ότι θα πρέπει να αφήσεις το τσιγαρισμένο σπανάκι να κρυώσει τελείως πριν το αναμείξεις με τη φέτα. Αν το σπανάκι είναι καυτό, η φέτα θα λιώσει. Έτσι θα πετύχεις καλύτερη υφή στο μείγμα σου, αλλά δεν θα έχεις μεγάλα κομμάτια τυριού καθώς απολαμβάνεις το κομμάτι σου. Είναι θέμα γούστου! Αυτό το tip, βέβαια, ισχύει για όλες τις συνταγές που απαιτούν ανάμειξη τυριών με υλικά που είναι ακόμα σε βρασμό.

 

Tip 2:

Δεν το έχω πει της γιαγιάς, αλλά πολλές φορές πάνω από κάθε στρώση σπανακιού ρίχνω με το κουτάλι λίγη κρέμα γάλακτος ελαφρών λιπαρών. Βοηθάει στην υφή του μείγματος και στο καλύτερη βράσιμο των φύλλων. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κρέμα γάλακτος και σε άλλες ανάλογες συνταγές αλλά να έχεις πάντα στο νου σου ότι αν το παρακάνεις η πίτα σου θα αποκτήσει… γλυκιά γεύση που δεν της ταιριάζει.

Tip 3:

Και μην ξεχνάτε: Το Coverstory.gr φροντίζει για εσάς που δεν έχετε κάθε μέρα χρόνο να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και φέρνει… το σούπερ μάρκετ στην πόρτα σας. Με ένα click στο κουμπάκι “shop the recipe” τα προϊόντα έρχονται στην πόρτα σου.

Καλή όρεξη! 

Η σπανακόπιτα της γιαγιάς μου (συνταγή και tips)

Prep Time: 20 λεπτά
Cook Time: 1 ώρα
Yields: 20 μερίδες

Ingredients

2 πακέτα φύλλο χοντρό χωριάτικο

1 κιλό φρέσκο καθαρισμένο σπανάκι (ή κατεψυγμένο)

1/5 κιλό φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε λεπτές φέτες

4 μεγάλα πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 1 κιλό)

1 ματσάκι Άνηθο ψιλοκομμένο (περίπου 150 γρ.)

Μυρωδικά (1 ματσάκι Μυρώνια και 1 Καυκαλήθρες)

1/5 κιλό φέτα θρυμματισμένη στο χέρι

6 αυγά

Μερικές χούφτες τριμμένο κίτρινο τυρί Reggato (Gerigold Ιρλανδίας ή Κεφαλοτύρι)

1 φλιτζάνι λάδι

Λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Method

Για τη γέμιση

1. Σε δυνατή φωτιά ζεματάμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε

2. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα πράσα και τα κρεμμυδάκια με λίγο νερό (μισό φλιτζάνι) και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους

3. Προσθέτουμε το λάδι, τα τσιγαρίζουμε λίγο και προσθέτουμε το ζεματισμένο σπανάκι, τον άνηθο και τα μυρωδικά

4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε που και που μέχρι να πιούν τα υγρά τους.

5. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά (Φέτα και Reggato), τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε εάν χρειάζεται και άλλο αλάτι. Προσοχή, η φέτα είναι συνήθως αρκετά αλμυρή από μόνη της.

Για το στρώσιμο της πίτας

1. Λαδώνουμε το ταψί με ένα πινέλο

2. Στρώνουμε το ένα πακέτο με τα φύλλα στο ταψί, λαδώνοντας με το πινέλο κάθε φύλλο πριν βάλουμε το επόμενο.

3. Βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε

4. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το δεύτερο πακέτο φύλλα, λαδώνοντας κάθε φύλλο με τον ίδιο τρόπο.

5. Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας και κόβουμε την πίτα σε κομμάτια.

6. Ψήνουμε στους 200C. για 1 ώρα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close