Η μηλόπιτα της Δέσποινας θα ζεστάνει την ψυχή σου

 

Τετάρτη πρωί το κέντρο τη Αθήνας ήταν για λίγη ώρα εντελώς ήσυχο. Χωρίς κίνηση, χωρίς πορείες, με λίγο κόσμο τυλιγμένο σε ζεστά πανωφόρια να πηγαινοέρχεται βιαστικά. Θα ήταν μια κρύα βαρετή μέρα αν δεν περνούσα μπροστά από εκείνο το ζαχαροπλαστείο. Δεν είμαι μεγάλη φαν των γλυκών αλλά με τις χριστουγεννιάτικες μυρωδιές και γεύσεις… είναι αλλιώς. Η γλυκιά μυρωδιά που έφτιαξε την μέρα μου δεν ήταν ούτε από τα μελομακάρονα ούτε από τις δίπλες. Ένα ζεστό ταψί μηλόπιτας μόλις είχε βγει από τον φούρνο και γέμισε τους δρόμους με άρωμα χριστουγεννιάτικης χαράς. Ήξερα αμέσως τι έπρεπε να κάνω!

Η αγαπημένη μας Δέσποινα Μαραγκίδου είχε την τέλεια συνταγή για μηλόπιτα! Τέλεια όχι μόνο για την γεύση και τα αρώματά της αλλά και για το ότι είναι απλή. Μπορώ να την φτιάξω ακόμα κι εγώ.

Όπως συμβαίνει πάντα με τις συνταγές μας, καθεμιά κρύβει μια μικρή ιστορία. Άκου την ΟικοΔέσποινα λοιπόν: 

 

 

Η δική μου Ιστορία της μηλόπιτας

Άρχισε να χειμωνιάζει… Καιρός για φιλικές συγκεντρώσεις. Θυμάμαι όσο είχα μικρά τα παιδιά είχαμε δημιουργήσει δυνατές φιλίες από το σχολείο τους. Μετά από κάθε μαθητική εκδήλωση μαζευόμασταν στο σπίτι μου για καφέ η τσάι. Αυτό που έχει μείνει στη μνήμη πολλών φίλων μου από όλα τα γλυκά που έφτιαχνα είναι αυτή η μηλόπιτα.

“Πώς την κάνεις βρε αθεόφοβη έτσι αφράτη;” μου λέγανε κάθε φορά. Ακόμη και στο σπίτι τους όταν έκαναν μια μάζωξη μου ζητούσαν να τους την φτιάξω.”Μεγάλη μου χαρά” πάντα τους έλεγα και δεν έμενε ούτε ψίχουλο.

Με μεγάλη μου χαρά λοιπόν θα σας πω αυτή την εύκολη συνταγή της που είμαι σίγουρη ότι θα την πετύχετε.

Τη μηλόπιτα μπορούμε να τη σερβίρουμε με παγωτό μετά από ένα ωραίο γεύμα με ένα γευστικό καφέ και το πρωί και το απόγευμα κυρίως τους χειμερινούς μήνες που είναι και τα καρύδια φρέσκα και τα μήλα.

Εγώ προτιμώ να τη φτιάχνω πάντα με ξινόμηλα που υπάρχουν όλο το χρόνο και το γευστικό αποτέλεσμα για εμένα είναι πολύ καλύτερο γιατί δεν είναι πολύ γλυκιά.

(Αν θες να δεις την ΟικοΔέσποινα να ετοιμάζει ένα πλήρες μενού που θα ενθουσιάσει εσένα και τους φίλους σου, πάτησε αυτό το link. Και καλή σας όρεξη!)

 

Την Δέσποινα Μαραγκίδου την βρίσκετε:

L’ abbuffata , Κολοκοτρώνη 32, 18531 Πειραιάς, Τηλ. κρατήσεων: 2130347456

ΟικοΔέσποινα, Κολοκοτρώνη 32, 18531 Πειραιάς, Τηλ. κρατήσεων: 2130347457

 

Η μηλόπιτα της Δέσποινας θα ζεστάνει την ψυχή σου

Prep Time: 20 λεπτά
Cook Time: 40 λεπτά
Yields: 8-10 μερίδες

Ingredients

Για το σιρόπι

  • 1 βούτυρο μαργαρίνη 250 γραμμάρια
  • 3 κουταλιές της σούπας κανέλα σκόνη
  • 3 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 μήλα σε ροδέλες

Για το παντεσπάνι

  • 4 αυγά
  • 3 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη
  • 3 φλιτζανάκια του καφέ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σερβίρισμα

150 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα

Method

  1. Σε ένα ταψάκι 30 εκατοστών βάζουμε το βούτυρο, τα 3 φλιτζανάκια ζάχαρη και την κανέλα.
  2. Ανακατεύουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία ώσπου να γίνει σιρόπι.
  3. Κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες. Καθαρίζουμε πρώτα τα κουκούτσια και μετά τη φλούδα γύρω γύρω για να μην σπάσουν.
  4. Στρώνουμε τις ροδέλες των μήλων πάνω στο σιρόπι αφού έχουμε κλείσει το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το ταψάκι πάνω στο μάτι για να το κρατάει ζεστό.
  5. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και μόλις αφρατέψουν ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν τα οποία τα ενώνουμε ανακατεύοντας με το χέρι.
  6. Ρίχνουμε το παντεσπάνι πάνω από το ταψάκι με τα μήλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 40 λεπτά.
  7. Όταν πάρει χρυσό χρώμα το παντεσπάνι η μηλόπιτα έχει ψηθεί.
  8. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και αμέσως την αναποδογυρίζουμε σε μια μεγαλύτερη πιατέλα από το ταψάκι για μην χυθεί το σιρόπι απ’ έξω.
  9. Όσο είναι ζεστή βάζουμε τα καρύδια από πάνω για να κολλήσουν στο σιρόπι.

 

Καλή επιτυχία,

Οικοδέσποινα

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close