Μελομακάρονα με ζεστό ελαιόλαδο για την Πρωτοχρονιά

Μελομακάρονα δοκίμασες πολλά αυτές τις μέρες αλλά βέβαια… ποτέ δεν είναι αρκετά. Κάθε νοικοκυρά έχει τον δικό της τρόπο να τα φτιάχνει, κάθε ζαχαροπλαστείο προσθέτει τη δική του πινελιά, ακόμα κι εσύ είμαι σίγουρη πως έχεις κάνει τους πειραματισμούς σου.

Κι επειδή κάτι τέτοιες μέρες τελειώνουν οι πρώτες φουρνιές από μελομακάρονα και σκεφτόμαστε να φτιάξουμε μερικά ακόμα να κρατήσουν μέχρι το τέλος των εορτών, ζητήσαμε από την Ιωάννα Σταμούλου να μας δώσει μια πιο ιδιαίτερη συνταγή. Θα φτιάξουμε, λοιπόν, μελομακάρονα με ζεστό ελαιόλαδο! Ψήνεσαι;

Η Ιωάννα μας λέει πως βγαίνουν τριφτά, τραγανά και όμορφα μελωμένα, μοσχοβολούν πορτοκάλι και κανέλα. Το μυστικό της επιτυχίας τους κρύβεται στο καλό ελαιόλαδο το οποίο πέφτει ζεστό στο αλεύρι. Ένα καλό μέλι είναι απαραίτητο. Μην τους το στερήσετε το αξίζουν 100%.

Δοκίμασε αυτή τη συνταγή για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σου και πες μας αν σου πέτυχε!

Μελομακάρονα με ζεστό ελαιόλαδο για την Πρωτοχρονιά

Prep Time: 25 λεπτά
Cook Time: 30 λεπτά
Yields: 15-20 μερίδες

Ingredients

  • 600 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
  • 300 γραμμάρια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 65 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
  • 2 ½ κουταλιές σούπας κονιάκ ή τσικουδιά
  • 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σιρόπι και τη διακόσμηση

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1 φλιτζάνι  νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Καρύδια τριμμένα
  • Κανέλα

Method

  1. Ζεσταίνετε πολύ καλά το λάδι μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού χωρίς να το αφήσετε να πάρει βράση.
  2. Αφήνετε να γίνει χλιαρό και το ρίχνετε μέσα σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη.
  3. Παίρνετε μια σπάτουλα στο χέρι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  4. Προσθέτετε την κανέλα, το γαρίφαλο, την τσικουδιά, το χυμό του πορτοκαλιού και την σόδα διαλυμένη στον χυμό του λεμονιού.
  5. Τέλος ανακατεύετε το μπέικιν  πάουντερ με το κοσκινισμένο αλεύρι και το προσθέτετε τελευταίο και λίγο- λίγο στο μείγμα, ανακατεύοντας στην αρχή με σπάτουλα και τέλος με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μείγμα των υγρών και να πάρετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
  6. Μην παραζυμώσετε, ίσα να γίνει ομοιογενής η ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη να κρυώσει για να πλάθεται πιο εύκολα.
  7. Στρώνετε ένα ταψάκι με χαρτί ψησίματος και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C στον αέρα. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε μικρούς κυλίνδρους τους οποίους αραδιάζετε στο ταψί, αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  8. Παίρνετε ένα πιρούνι και κεντάτε τα μελομακάρονα από πάνω πριν τα ψήσετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 -30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν απαλό καφετί χρώμα. Τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν.
  9. Ετοιμάζετε το σιρόπι: βάζετε σε ένα ευρύχωρο τηγάνι το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε αρχικά να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι και βράζετε για 2 λεπτά.
  10. Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα βουτάτε λίγα-λίγα για 1-2  λεπτά στο ζεστό- όχι καυτό- σιρόπι (πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά) και στη συνέχεια τα βγάζετε με  τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε πιατέλα.
  11. Πασπαλίζετε με καρύδια τριμμένα και κανέλα και αφού κρυώσουν είναι έτοιμα για να τα σερβίρετε.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close