Ξέμεινες από κουραμπιέδες; Εύκολα κουραμπιεδάκια ελαιόλαδου από την Ιωάννα!

Νόστιμοι κουραμπιέδες ελαιόλαδου

Αυτό το post είναι αφιερωμένο σε όλες εμάς που νομίζαμε πως #εχουμεχρονο ως τα Χριστούγεννα, έφτασε το Σάββατο, δεν έχουμε κάνει καμία προετοιμασία και συνειδητοποιούμε πως αύριο είναι παραμονή και θα έρθει κόσμος στο σπίτι και #δενεχουμεεναγλυκο να προσφέρουμε!

Η μία λύση φυσικά είναι να αγοράσεις γλυκά αλλά ας μην γελιόμαστε, σαν τα σπιτικά δεν έχει! Είναι πιο νόστιμα, γεμίζει το σπίτι ωραίες μυρωδιές, έχεις την ικανοποίηση ότι έφτιαξες κάτι ωραίο και… τις έχεις δει τις τιμές εκεί έξω;

Η απόφαση για σπιτικούς κουραμπιέδες ελήφθη. Τα προβλήματα τώρα είναι δύο: Πώς θα τα φτιάξουμε σε λίγο χρόνο (σιγά μην φάμε όλη τη μέρα στην κουζίνα!) και πού θα βρούμε τη συνταγή!

Η αγαπημένη μας Ιωάννα Σταμούλου έχει απάντηση και για τα δύο. Ιωάννα, βοήθεια!

Οι κουραμπιέδες είναι ταυτισμένοι με τα Χριστούγεννα, την άχνη ζάχαρη και το βούτυρο. Όταν μάλιστα είναι φτιαγμένοι με πρόβειο ή αιγοπρόβειο βούτυρο τότε εκτός από φανατικούς φίλους έχουν και κάποιους ορκισμένους εχθρούς που δεν αντέχουν με τίποτα τη βαριά μυρωδιά του.

Οι κουραμπιέδες που σας προτείνω είναι φτιαγμένοι με ελαιόλαδο και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους βουτυρένιους. Δοκιμάστε τους κι εσείς, θα κάνουν μόνο φίλους, φτιάχνονται πανεύκολα και πετυχαίνουν πάντα!

Καλή επιτυχία! 

*Αν σου έχει ανοίξει η όρεξη και θέλεις να κάνεις ένα πιο ιδιαίτερο γλυκό από τους κουραμπιέδες πάτα αυτό το link και θα βρεις μια συγκλονιστική συνταγή για cheesecake της Ιωάννας με βάση μπακλαβά! 

Ξέμεινες από κουραμπιέδες; Εύκολα κουραμπιεδάκια ελαιόλαδου από την Ιωάννα!

Prep Time: 20 λεπτά
Cook Time: 20 λεπτά
Yields: 60 κομμάτια περίπου

Ingredients

  • 800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • 500 γραμμάρια ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 2 κρόκους αβγών
  • 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
  • 1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 200 γραμμάρια καρύδια χοντροκοπανισμένα ή αμύγδαλα καβουρντισμένα αν προτιμάτε

Για την επικάλυψη

  • 50ml ανθόνερο ή λικέρ μαστίχα
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Method

  1. Ανάβετε το φούρνο στους 165 C και βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί πολύ καλά σε κατσαρολάκι χωρίς να το αφήσετε να πάρει βράση.
  2. Το ρίχνετε σε ένα μπολ προσθέτετε τη ζάχαρη και τη βανίλια κι ανακατεύετε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Ρίχνετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινίζοντάς τα σιγά σιγά από σουρωτήρι ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά. Ενδιάμεσα προσθέτετε και τους κρόκους των αβγών.
  4. Όταν ομογενοποιηθεί η ζύμη (προσοχή δεν πρέπει να παραζυμωθεί) προσθέτετε τα καρύδια και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη σας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται σχετικά εύκολα. Την αφήνετε να κρυώσει.
  5. Στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης φροντίζοντας να περιλαμβάνονται μερικά κομμάτια από καρύδι σε κάθε κομμάτι και τις πλάθετε σε μπαλάκια με μέγεθος μικρού καρυδιού.
  6. Αραδιάζετε τους κουραμπιέδες στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τους πιέζετε ελαφρά να πλατύνουν.
  7. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.
  8. Ξεφουρνίζετε τους κουραμπιέδες και αφήνετε να κρυώσουν. Μην προσπαθήσετε να τους μετακινήσετε από το ταψί αν δεν κρυώσουν εντελώς γιατί θα διαλυθούν.
  9. Βρέχετε το χέρι σας με ανθόνερο ή λικέρ μαστίχας και ραντίζετε ελαφρά τους κουραμπιέδες.
  10. Κοσκινίζετε ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ ταψί ώστε να σκεπαστεί. Αραδιάζετε εκεί πάνω τους κουραμπιέδες τον ένα δίπλα στον άλλο αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και κοσκινίζετε από πάνω με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
  11. Τους μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος κάνοντας στρώσεις, πασπαλίζοντας πάλι με ζάχαρη άχνη μία μία τις στρώσεις.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close