Κορμός Χριστουγεννιάτικος όνειρο! Συνταγή και υλικά

Κορμός Χριστουγεννιάτικος! Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο;

Βαρέθηκες τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες; Θέλεις να φτιάξεις ένα υπέροχο γλυκό για να το πας δώρο… στην πεθερούλα σου ή πολύ απλά θα έρθουν φίλοι στο σπίτι για επιτραπέζια και δεν έχεις τι να τους κεράσεις; Η Ιωάννα Σταμούλου θα σου δώσει αμέσως τώρα μια συνταγή για κορμό Χριστουγεννιάτικο που θα ξετρελάνει όποιον τον δοκιμάσει!

Το γαλλικό buche de Noel μεταφρασμένο σε ένα νόστιμο ρολό από αφράτο παντεσπάνι γεμισμένο με συγκλονιστική γέμιση από πραλίνα φουντουκιού, σαντιγί και κοπανισμένα φουντούκια. Στο τέλος σκεπάζεται με υπέροχη μους σοκολάτας και σερβίρεται σε μέτριες φέτες τεράστιας απόλαυσης.

Καλά Χριστούγεννα!

Κορμός Χριστουγεννιάτικος όνειρο! Συνταγή και υλικά

Prep Time: 20 λεπτά
Cook Time: 20 λεπτά
Yields: 10 μερίδες

Ingredients

Για το παντεσπάνι

  • 4 αβγά
  • 180 γραμμάρια ζάχαρη
  • 80 γραμμάρια αλεύρι
  • 40 γραμμάρια κακάο
  • 2 κουταλιές σούπας αραβοσιτέλαιο
  • Λίγο σπορέλαιο για το άλειμμα της λαδόκολας

Για τη γέμιση και την επικάλυψη

  • 200 γραμμάρια πραλίνα φουντουκιού έτοιμη από βαζάκι
  • 5 κουταλιές σούπας φουντούκια ψημένα και χοντροκοπανισμένα
  • 700 ml κρέμα γάλακτος (200+500ml)
  • 200 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλιές σούπας ρούμι ή ουίσκι
  • 1 κουταλάκι γλυκού μέλι

Για τη διακόσμηση

  • 2-3 σοκολατένια βραχάκια ή άλλα σοκολατάκια κομμένα σε φέτες με μαχαίρι
  • Ζαχαρωμένοι ιβίσκοι ή άλλα ζαχαρωμένα φρούτα
  • Ζάχαρη άχνη
  • Ξύσμα σοκολάτας

Method

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 οC. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα σας να φουσκώσει και να γίνει λευκό και αφράτο. Προσθέτετε το αραβοσιτέλαιο, χτυπάτε λίγο ακόμα και σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
  2. Μεταφέρετε το κακάο και το αλεύρι σε σουρωτήρι και το ρίχνετε σταδιακά στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντάς το παράλληλα με σπάτουλα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  3. Στρώνετε ένα ρηχό ταψί με χαρτί ψησίματος και με ένα πινέλο το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο. Αδειάζετε πάνω του το μείγμα που ετοιμάσατε, το ισιώνετε και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου.
  4. Το ξεφουρνίζετε, ακουμπάτε πάνω του μια βαμβακερή πετσέτα και το αναποδογυρίζετε πάνω στην πετσέτα, πιάνοντάς το από τις άκρες του χαρτιού. Ύστερα τραβάτε προσεκτικά το χαρτί να ξεκολλήσει. Πιάνετε τη μια άκρη της πετσέτας, τη φέρνετε πάνω στην άκρη του παντεσπανιού και ύστερα το τυλίγετε μαζί με την πετσέτα σε ρολό. Αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς, έτσι τυλιγμένο με την πετσέτα για να πάρει το σχήμα του ρολού.
  5. Φτιάχνετε μια γκανάς σοκολάτας: Βάζετε τα 200ml της κρέμας γάλακτος να κάψει καλά και ύστερα την ρίχνετε πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύετε με σπάτουλα να λιώσει η σοκολάτα, προσθέτετε το μέλι και το ουίσκι και αφού ανακατέψετε και ομογενοποιήσετε το μείγμα, το αφήνετε να κρυώσει και να σφίξει.
  6. Για να μοντάρετε τον κορμό: Χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (500ml) στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί.
  7. Ανακατεύετε τη μισή από αυτή την σαντιγί με την γκανάς της σοκολάτας και φτιάχνετε μια ωραία μους.
  8. Ανοίγετε προσεκτικά το παντεσπάνι, αφαιρείτε την πετσέτα και αλείφετε όλη την επιφάνειά του με την έτοιμη πραλίνα φουντουκιού. Πασπαλίζετε με τα κοπανισμένα φουντούκια και αλείφετε πάνω τους ένα λεπτό στρώμα σαντιγί.
  9. Τυλίγετε προσεκτικά το παντεσπάνι σε ρολό και το τοποθετείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Αν το θεωρείτε απαραίτητο κόβετε τις δυο άκρες του παντεσπανιού να ισιώσει ο κορμός και σκεπάζετε την επιφάνειά του με την μους σοκολάτας που έχετε ετοιμάσει.
  10. Ξύνετε τη σοκολάτα στον τρίφτη αν δεν χρησιμοποιήσετε έτοιμο ξύσμα σοκολάτας.
  11. Διακοσμείτε τον κορμό με σοκολατάκια και ζαχαρωμένους ιβίσκους, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο ξύσμα σοκολάτας και ζάχαρη άχνη και αφήνετε τον κορμό στο ψυγείο μέχρι να τον σερβίρετε.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close