Τα πασχαλινά κουλουράκια της Ιωάννας (εύκολη συνταγή)

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τα πασχαλινά μας κουλουράκια! Νόστιμα, χειροποίητα και με την μυρωδιά τους να ζεσταίνει το σπίτι. Η αναμνήσεις άλλωστε από τις πιο όμορφες πασχαλινές διακοπές των παιδικών μας χρόνων έχουν εικόνες από την κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς στο σπίτι στο χωριό και αρώματα από κουλουράκια, τσουρέκια και άλλες λιχουδιές που φτιάχναμε μαζί. Μήπως να φτιάξουμε μερικές υπέροχες αναμνήσεις ακόμα στη δικιά μας κουζίνα, με τα παιδάκια μας ή με τις φίλες μας γύρω από ένα λαδωμένο ταψί και μια λεκάνη αλεύρι;

Και για να μην ξεχνάμε την νέα ενέργεια που έχουμε ξεκινήσει στο coverstory: Κάνε τη ζωή σου καλύτερη, βρες λίγο χρόνο για εκείνα που πραγματικά έχουν σημασία! Μην αγοράσεις κουλουράκια, λοιπόν. Φτιάξε τα μόνη σου. Θα είναι πιο νόστιμα.

Η Ιωάννα Σταμούλου βεβαίως μας δίνει μια υπέροχη, εύκολη σε εκτέλεση συνταγή (τα πρώτα φουρνίσματα στην κουζίνα του coverstory.gr έγιναν ήδη ανάρπαστα) και μας λέει γιατί προτιμά αυτά τα κουλουράκια από όλα τα υπόλοιπα:

Συνταγές για κουλουράκια έχω δοκιμάσει πολλές και οι περισσότερες είναι καλές έως πολύ καλές. Ωστόσο, η συνταγή για τα πασχαλινά κουλουράκια της μαμάς μου είναι η συνταγή που αγαπώ περισσότερο απ’ όλες.

Πίστεψέ με είναι εύκολη, πετυχαίνει πάντα και φτιάχνει ένα μικρό βουνό κουλουράκια.

Το μόνο που θα σε παρακαλέσω είναι να τα πλάσεις μικρά και σε παρεμφερές μέγεθος όλα για να ψήνονται ταυτόχρονα. Όπως καταλαβαίνεις αν το ένα είναι μεγάλο και το άλλο μικρό θα έχουμε πρόβλημα γιατί το ένα θα ψηθεί και το άλλο θα μείνει άψητο.

Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

Για εσένα που νηστεύεις και δεν μπορείς να δοκιμάσεις τα κουλούρια που θα φτιάξεις, η Ιωάννα μας έχει δώσει μια τέλεια συνταγή για νηστίσιμα ταχινοπιτάκια! Θα την βρεις πατώντας αυτό το link.

Τα πασχαλινά κουλουράκια της Ιωάννας (εύκολη συνταγή)

Prep Time: 20 λεπτά
Cook Time: 25 λεπτά
Yields: 30 μερίδες

Ingredients

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • 1 – 1  ½ φλιτζάνι ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα προτιμάτε)
  • 175 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 175  γραμμάρια αραβοσιτέλαιο
  • 4 αβγά
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 3 βανίλιες
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1-2 κρόκοι αβγών ανακατεμένοι με 1-2 κουτ. σούπας γάλα

Method

  1. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και το αραβοσιτέλαιο να αφρατέψει το μείγμα.
  2. Προσθέτετε σταδιακά τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα και τέλος τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού.
  3. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, εναλλάξ με το γάλα, ζυμώνοντας μέχρι να πάρετε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
  4. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί και στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 ρηχά ταψιά. Ύστερα παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε κορδονάκια. Μετά τα κάνετε πλεξουδίτσες, κουλουράκια, φι ή οχταράκια και τα αραδιάζετε στα ταψιά.
  5. Αλείφετε τα κουλουράκια με το χτυπημένο κρόκο του αβγού και τα ψήνετε (ένα ένα τα ταψιά στο φούρνο) μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  6. Συνολικά θα φουρνίσετε τρία ή τέσσερα ταψιά.
  7. Αφήνετε να κρυώσουν και μεταφέρετε τα κουλουράκια σε μεταλλικά κουτιά ή πορσελάνινο σκεύος με καπάκι.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close