Η ιστορία πίσω από την συγκλονιστική συνταγή της ΟικοΔέσποινας για τη φανουρόπιτα

Η φανουρόπιτα έχει την ιστορία της όπως άλλωστε όλα τα γλυκά. Ο καθένας την φτιάχνει με τον τρόπο του και βέβαια για κάποιο δικό του λόγο. Άλλοι για να συγχωρέσουν την μάνα του αη Φανούρη, την αμαρτωλή όπως λέγεται, άλλοι για να βρουν πράγματα που έχουν χάσει, και άλλοι για να βρουν γαμπρούς και νύφες στα παιδιά τους. Δεν ξέρω για ποιο λόγο αλλά τα υλικά πρέπει να είναι μονά!

Εγώ λοιπόν μετά από πολλές διαφορετικές συνταγές που δοκίμασα κατέληξα σε αυτήν που την ονομάζω μεθυσμένη. Έχει, βλέπετε, μπύρα και κονιάκ. Την φτιάχνω κάθε Τετάρτη και μοσχομυρίζει το σπίτι. Αυτή λοιπόν η συνταγή έχει την δίκη της ιστορία.

Κάποτε όταν κάνανε επιδείξεις στα σπίτια με τάπερ, μαζί με το κάθε σκεύος που αγόραζες είχε μέσα και την ανάλογη συνταγή. Σε αυτήν υπήρχε ένα ποτήρι χρωματιστό ψηλό, (μόδα τότε), που το έχουν για μεζούρα της φανουρόπιτας. Με αυτό το ποτήρι κάνω και εγώ την συνταγή αυτή και ευχαριστώ την φίλη μου την Δώρα που μου την χάρισε!

Τάξτε λοιπόν και φτιάχτε τη με αγάπη.

ΟικοΔέσποινα.

ΥΓ Μπορεί η φανουρόπιτα να έχει συνδυαστεί στο μυαλό μας με το έθιμο που λέει ότι ο Άγιος θα φανερώσει σε κάποιον κάτι που χάθηκε ή κάτι που θέλει να βρει, όμως δεν παύει να είναι ένα παραδοσιακό νόστιμο γλυκό και μάλιστα ιδανικό και για τους vegan αφού δεν περιέχει αυγά ή βούτυρο. Αν πασπαλίσεις με ζάχαρη άχνη έχεις ένα αποτέλεσμα που μοιάζει με κέικ και μπορείς να συνοδέψεις το τσάι ή τον καφέ σου.  

Την Δέσποινα Μαραγκίδου την βρίσκετε:

L’ abbuffata , Κολοκοτρώνη 32, 18531 Πειραιάς, Τηλ. κρατήσεων: 2130347456

ΟικοΔέσποινα, Κολοκοτρώνη 32, 18531 Πειραιάς, Τηλ. κρατήσεων: 2130347457

Η ιστορία πίσω από την συγκλονιστική συνταγή της ΟικοΔέσποινας για τη φανουρόπιτα

Prep Time: 10 λεπτά
Cook Time: 45 λεπτά
Yields: 8-10 μερίδες

Ingredients

  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
  • 1 μπύρα 500 ml
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
  • σταφίδες ξανθές και μαύρες
  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ζάχαρη άχνη (για το σερβίρισμα)

Method

  1. Σ’ ένα πολύ μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το λάδι, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την μπύρα, τις σταφίδες, το κονιάκ και την σόδα.
  2. Μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και παράλληλα ανακατεύουμε καλά μέχρι όλα τα υλικά να γίνουν χυλός.
  3. Λαδώνουμε ένα ταψί φούρνου βαθύ και ρίχνουμε μέσα τον χυλό.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 160-170 βαθμούς για 45 λεπτά.
  5. Σερβίρουμε αφότου πασπαλίσουμε την φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close