Η Ελένη Ψυχούλη σου μαθαίνει νόστιμη Θρακιώτικη τυρόπιτα

 

Μέρες καλοκαιριού ανοιγοκλείνουμε τα ψυγεία για να βρούμε κάτι νόστιμο να πάρουμε μαζί μας στην παραλία, να φάμε έξω στο μπαλκόνι διαβάζοντας το βιβλίο μας ή να κεράσουμε τους φίλους που έχουν έρθει για καφεδάκι.

Ζητήσαμε μια ωραία ιδέα από την Ελένη Ψυχούλη κι εκείνη μας πρότεινε αυτήν την εύκολη συνταγή για πεντανόστιμη Θρακιώτικη τυρόπιτα όνειρο!

Θα χρειαστείς λίγα υλικά και λίγο κόπο αλλά θα αποζημειωθείς και με το παραπάνω.

 

 

Με παράδοση από τη Θράκη, αυτή η τυρόπιτα είναι μια παραλλαγή των ποντιακών πισίων, σε ταψί. Μου την έκανε πρώτη φορά η φίλη μου Στέλλα Σπανού και έπαθα πλάκα με την τεχνική, που ανοίγει το φύλλο. Βουτώντας τα δάχτυλα σε λιωμένο βούτυρο το μπαλάκι της ζύμης ανοίγει μόνο του, χωρίς πλάστη, ευκολότατα, στο πιο νόστιμο, παραδοσιακό, τραγανό φύλλο. Ούτε πλάστης, ούτε αλεύρι, ούτε τίποτα. Τρία υλικά μόνο και όλη η μαγική γεύση που δίνει η φέτα και το άρωμα από αγνό, αληθινό αγελαδινό βούτυρο.

Τις συνταγές της Ελένης Ψυχούλη μπορείς να τις βρεις στο coverstory.gr αλλά και (ακόμα περισσότερες) στο ανανεωμένο pirouni.gr που το γεμίζει η ίδια με tips, συνταγές, πρόσωπα και ταξίδια με πολλή αγάπη.

 

 

Αν θέλεις να συνοδέψεις την τυρόπιτα σου με ένα νόστιμο φαγάκι που θα ετοιμάσεις σε χρόνο ρεκόρ, δοκίμασε αυτή τη συνταγή για Σαλάτα φακές με καπνιστό τόνο που θα βρεις σε αυτό το link. 

Η Ελένη Ψυχούλη σου μαθαίνει νόστιμη Θρακιώτικη τυρόπιτα

Prep Time: 1,5 ώρα
Cook Time: 40-45 λεπτά
Yields: 8 μερίδες

Ingredients

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξερή ή μια συσκευασία νωπή μαγιά
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 11/2 περίπου ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • για τη γέμιση: 200 γρ. φέτα σπασμένη σε κομματάκια

Method

  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει.
  2. Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το νερό και διαλύουμε με τα χέρια μας τη μαγιά με τη ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη που ίσα-ίσα να κολλά λιγάκι στα χέρια μας και να είναι πολύ-πολύ μαλακή.
  4. Σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας τη λεκάνη και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 1-1/2 ώρα.
  5. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, προσωπικά θεωρώ ότι η πίτα ψήνεται καλύτερα σε αλουμινένιο ταψί.
  6. Βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο και παίρνουμε μπαλάκια από τη ζύμη, στο μέγεθος ενός μανταρινιού. Πιέζουμε το ζυμάρι και το ανοίγουμε με τα δυο μας χέρια κυκλικά, γύρω-γύρω, ξεκινώντας από τη μέση του κύκλου και πλαταίνοντας προς τις άκρες. Όσο ανοίγει, μπορεί να κάνει τρύπες. Δεν πειράζει, ίσα-ίσα, αυτά είναι τα πιο νόστιμα σημεία.
  7. Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί. Αν δεν καλύψει όλη την επιφάνεια, συνεχίζουμε με ένα δεύτερο κομμάτι, μέχρι να καλυφθεί ο πάτος.
  8. Βουτυρώνουμε χωρίς να τσιγκουνευόμαστε.
  9. Πασπαλίζουμε με φέτα.
  10. Συνεχίζουμε τη διαδικασία 2 φορές, δηλαδή: φύλλο-τυρί-φύλλο-τυρί-φύλλο.
  11. Πιέζουμε με το χέρι μας την πίτα να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  12. Κάθε φορά, ξαναβουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο και τελειώνουμε απλώνοντας μπόλικο βούτυρο στην επιφάνεια.
  13. Η πίτα αυτή βγαίνει ακανόνιστη, χωρίς γείσο, με τρύπες απ’όπου φαίνεται το τυρί. Σ’αυτά τα σημεία το τυρί θα ξεροψηθεί και θα γίνει ακόμα πιο νόστιμη.
  14. Το μυστικό είναι να βγει στην ωμή μορφή της λεπτή, σαν πίτσα.
  15. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
  16. Την τρώμε ζεστή και αν περισσέψει, την ξαναζεσταίνουμε για να ξανακερδίσει όλη τη νοστιμιά της.

Καλή όρεξη

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close