Συνέντευξη για δουλειά: Πώς θα φερθείς και τι θα πεις για να σε προσλάβουν

 

Έφτασε λοιπόν αυτή η στιγμή που μετά από ατελείωτο ψάξιμο και αποστολή βιογραφικών σε καλούν σε συνέντευξη για δουλειά. Όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι η πρώτη εντύπωση για τους περισσότερους ανθρώπους μετράει πολύ! Πόσο μάλλον για τους υπεύθυνους διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί για να καταλαβαίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ποιοι υποψήφιοι είναι κατάλληλοι για την εκάστοτε θέση.

Αν και μόνο που το διάβασες αγχώθηκες, μην φοβάσαι καθόλου! Έχω ψάξει για σένα και είμαι έτοιμη να σου πω τι πρέπει να κάνεις και τι πρέπει να αποφύγεις για να είσαι εσύ το άτομο που θα προσληφθεί. Και όπως πάντα σου έχω και συμβουλή ειδικού.

Φρόντισε να έχεις προετοιμαστεί καλά

Μάθε τα πάντα γύρω από την εταιρία που σε ενδιαφέρει να εργαστείς. Κάνε φύλλο και φτερό ό τι πληροφορία μπορείς να βρεις μέσα από το διαδίκτυο. Πριν φτάσεις στο ραντεβού είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τη φιλοσοφία της εταιρίας και ποιοι είναι οι στόχοι που έχουν θέσει άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα. Τα ενημερωμένα site των εταιριών θα κάνουν την ζωή σου πιο εύκολη! Μην ξεχάσεις να δώσεις βάση και στα social media. Παρατήρησε πως τα χρησιμοποιούν αλλά διάβασε και τα σχόλια των πελατών. Είναι ο καλύτερος τρόπος να κατανοήσεις τον αντίκτυπο της εταιρίας στον κόσμο και με αυτόν το τρόπο να μπορείς να εντοπίσεις τα πλεονεκτήματα αλλά και τυχόν αδυναμίες. Και αν θες να το πας και ένα βήμα παρακάτω χρησιμοποίησε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως το linkedin) για να ψάξεις άτομα που εργάζονται στην συγκεκριμένη εταιρία και το σημαντικότερο (αν είναι εφικτό) τον άνθρωπο που θα σου πάρει τη συνέντευξη.

Η συναισθηματική νοημοσύνη στο χώρο της εργασίας
Συγγραφέας: Goleman Daniel
Εκδότης: Πεδίο
Τιμή: 25,78 ευρώ  (το ebook κοστίζει 18,13 ευρώ)
Αριθμός Σελίδων: 503

Προετοιμάσου για τις κλασσικές ερωτήσεις που κάνουν στις συνεντεύξεις

Αν έχεις ξαναβρεθεί σε συνέντευξη για δουλειά θα ξέρεις ότι υπάρχουν κάποιες δύσκολες μεν αλλά κλασσικές ερωτήσεις. Όπως για παράδειγμα “Γιατί πιστεύεις ότι είσαι κατάλληλη για αυτή τη θέση;”. Αν είσαι προετοιμασμένη από πριν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι θα δώσεις μια πιο εμπεριστατωμένη απάντηση. Μία ακόμη κλασσική ερώτηση είναι “Ποια θεωρείς ότι είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα σου;”. Εδώ θέλω να προσέξεις μια παγίδα στην οποία πέφτουν οι περισσότεροι. Όταν τους ρωτούν για τα μειονεκτήματα τους απαντούν με πλεονέκτημα. Για παράδειγμα “Eίμαι τελειομανής”. Όχι, όχι, όχι!

Η τελειομανία είναι προτέρημα ακόμα και αν σε στρεσάρει. Και λέγοντας αυτό θα είσαι ακόμα μια υποψήφια με κοινότυπη απάντηση. Θα μπορούσες για παράδειγμα να απαντήσεις ότι το μεγαλύτερο σου μειονέκτημα είναι η κακή σχέση με τον χρόνο, αλλά ότι για να το αντιμετωπίσεις και να μην σου δημιουργεί πρόβλημα στη δουλειά σου έχεις κάνει σεμινάρια διαχείρισης χρόνου. Με αυτή την απάντηση θα δείξεις και ότι αναγνωρίζεις τα ελαττώματα σου αλλά ότι είσαι και άνθρωπος που βρίσκει λύσεις και εξελίσσεται.  Σίγουρα θα σου γίνουν και ερωτήσεις που δεν θα περιμένεις. Που δεν θα έχεις καταφέρει να προβλέψει. Εκεί λοιπόν μπορείς να ζητήσεις λίγο χρόνο να σκεφτείς. Πίστεψε με η ποιότητα της απάντησης είναι σημαντικότερη από την ταχύτητα.

Κοιμήσου νωρίς το προηγούμενο βράδυ

Αφού λοιπόν έχεις προετοιμαστεί και έχεις κάνει όλα τα παραπάνω, εσύ αποφασίζεις πριν τη μεγάλη μέρα να πας για ποτό με τις κολλητές σου για να μην μείνεις σπίτι και αγχώνεσαι. ΌΧΙ! Για ποτό θα πας την επόμενη μέρα και μάλιστα θα τις κεράσεις αφού θα έχεις προσληφθεί. Το προηγούμενο βράδυ, θα φας (κάτι ελαφρύ), θα πιεις ένα τσάι, πολύ νερό και θα κοιμηθείς νωρίς. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να εμφανιστείς στη συνέντευξη νυσταγμένη ή με μαύρους κύκλους. Δίνεις από την αρχή την εντύπωση ότι δεν σε ενδιέφερε αρκετά ώστε να μην ξενυχτίσεις. Είπαμε από την αρχή πόσο σημαντική είναι η πρώτη εντύπωση και αυτό δεν θέλω να το ξεχνάς. Τώρα από την άλλη αν για παράδειγμα δουλεύεις σερβιτόρα και θέλοντας και μη θα είσαι ξενυχτισμένη πες το από την πρώτη στιγμή. Θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως!

Focus- Η εστίαση της προσοχής – Το κλειδί της συναισθηματικής νοημοσύνης
Συγγραφέας: Goleman Daniel
Εκδότης: Πεδίο
Τιμή: 17,90 ευρώ
Αριθμός Σελίδων: 320

Να φτάσεις στη συνέντευξη για δουλειά 10 λεπτά νωρίτερα

Πρόσεξε έχει σημασία αυτό που σου λέω. Όχι 30 λεπτά νωρίτερα. Τα 10 λεπτά δείχνουν ένα άνθρωπο που μπορεί να υπολογίσει τον χρόνο του σωστά, τα 30 λεπτά δείχνουν κάποιον που δεν μπορεί. Επιπλέον θα φανεί ότι δεν έχεις τι άλλο να κάνεις και ακόμα χειρότερα ότι δεν σέβεσαι το χρόνο του μελλοντικού σου εργοδότη. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει να καθίσεις στο αυτοκίνητο σου για μια ώρα και να περιμένεις πίστεψε με υπάρχουν κανόνες σωστής συμπεριφοράς και σε ότι αφορά τον χρόνο.

Ντύσου ανάλογα με το ύφος της εταιρίας  χωρίς όμως να χάνεις από το προσωπικό σου στυλ

Ο τρόπος που ντύνεσαι λέει πάρα πολλά για σένα και την προσωπικότητα σου. Ο τρόπος που θα ντυθείς για να πας στη συνέντευξη για δουλειά είναι καθοριστικός για να κερδίσεις τη θέση. Έτσι λοιπόν είναι καλό η ενδυμασία σου εκείνη την ημέρα να ταιριάζει με το προφίλ της εταιρίας. Είναι πολύ σημαντικό επίσης το ντύσιμο σου, το βάψιμο σου και ο τρόπος που έχεις χτενίσει τα μαλλιά σου να μην είναι υπερβολικός και κραυγαλέος αλλά να αποπνέει έναν ήρεμο δυναμισμό. Και αν θέλεις βοήθεια με το styling σου για εκείνη την ημέρα έχουμε την fashion editor του Coverstory, Αντωνία Σκανδαλάρη. Επικοινώνησε μαζί της (info@coverstory.gr) και είμαι σίγουρη ότι θα σε βοηθήσει να εντυπωσιάσεις!

Κοινωνική νοημοσύνη – Η νέα επιστήμη των ανθρώπινων σχέσεων
Συγγραφέας: Goleman Daniel
Εκδότης: Πεδίο
Τιμή: 24,78 ευρώ
Αριθμός Σελίδων: 520

Να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου

Όλοι έχουμε θετικά και αρνητικά στοιχεία στον χαρακτήρα μας. Η ημέρα της συνέντευξης είναι η μέρα να αφήσεις όλα τα θετικά σου στοιχεία να φανούν. Να είσαι χαμογελαστή. Να είσαι φιλική, αλλά ταυτόχρονα επαγγελματίας. Άσε τον άνθρωπο που σου παίρνει τη συνέντευξη να θέσει τα όρια της μεταξύ σας οικειότητας. Εννοείται ότι ακόμα και μικρότερης ηλικίας να είναι μιλάς πάντα στον πληθυντικό, εκτός φυσικά αν σου ζητηθεί το αντίθετο. Να αποπνέεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Δείξε ενδιαφέρον, κάνε και εσύ ερωτήσεις. Άφησε την φανταστική σου προσωπικότητα να φανεί και πίστεψε με δεν θα χάσεις!

Μην δώσεις ψεύτικες πληροφορίες για την εμπειρία σου και τις ικανότητες σου

Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, όπου τα πάντα μαθαίνονται. Αν θελήσει κάποιος να ψάξει αν όλα αυτά που λες ισχύουν θα του είναι εξαιρετικά εύκολο. Ακόμα όμως και να μην θελήσει να θυμάσαι ότι ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Κάποια στιγμή θα έρθεις αντιμέτωπη με τα ψέμματα σου.

Μην μιλήσεις άσχημα για τους πρώην εργοδότες σου

Την ώρα που εσύ θα “θάβεις” τους ανθρώπους αυτούς ο εργοδότης σου θα σκέφτεται ότι στη θέση αυτή στο μέλλον θα μπορούσε να είναι εκείνος. Ότι και αν έχει γίνει περιορίσου στο ότι η συνεργασία δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Πες του ότι υπήρξαν κάποιες δύσκολες εμπειρίες και καταστάσεις, αλλά εσύ εστιάζεις στο θετικό μάθημα που έλαβες από αυτές. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι καταφέρνεις να βρεις τα θετικά σε κάθε κατάσταση.

HBR’s 10 Must Reads on Managing People

(with featured article “Leadership That Gets Results,” by Daniel Goleman)
Εκδότης: Harvard Business Review Press
Τιμή: 21,89 ευρώ
Αριθμός Σελίδων: 240

Μην ρωτήσεις πόσα θα παίρνεις

Εννοείται ότι σε ενδιαφέρει ο μισθός σου. Μην είσαι όμως ανυπόμονη. Το πιο πιθανό είναι να το αναφέρει ο ίδιος. Αν από τις πρώτες σου ερωτήσεις είναι τα χρήματα που θα παίρνεις δίνεις το μήνυμα ότι μόνο αυτό σε ενδιαφέρει. Περίμενε μέχρι να έχετε καλύψει όλους τους υπόλοιπους τομείς και αν μέχρι τότε δεν έχει αναφερθεί κάνε την ερώτηση.

Να είσαι ξεκάθαρη από την αρχή για τις οικογενειακές υποχρεώσεις σου

Αν έχεις παιδιά και το ωράριο που μπορείς να δουλέψεις είναι συγκεκριμένο το καλύτερο είναι να το πεις από την αρχή. Έτσι θα δείξεις πόσο υπεύθυνη είσαι όταν αναλαμβάνεις κάτι. Επιπλέον η ειλικρίνεια θα εκτιμηθεί και δεν θα χρειαστεί αργότερα να ψάχνεις δικαιολογίες.

Διαφοροποιήσου!

Mην φοβάσαι να είσαι διαφορετικός. Μην φοβάσαι να είσαι αυθεντικός, να είσαι ΕΣΥ! Το αντίθετο να κάνεις! Ανακάλυψε τι είναι αυτό που σε κάνει ξεχωριστό και επικεντρώσου εκεί. Οι υποψήφιοι που πραγματικά τους ενδιαφέρει η δουλειά το πιο πιθανό είναι να έχουν έρθει το ίδιο προετοιμασμένοι με σένα. Το θέμα είναι ποιος έχει δουλέψει περισσότερο με τον εαυτό του, έχει εντοπίσει τα μοναδικά στοιχεία που όλοι έχουμε και που αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά λειτουργούν υπέρ μας. Ποιος περίμενε στην ταινία “The intern” (Ο Αρχάριος), ότι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ένας 70χρόνος χήρος και συνταξιούχος, θα γινόταν ο καλύτερος εκπαιδευόμενος σε μια εταιρία πωλήσεων μέσω διαδικτύου; Το δυνατό του σημείο ήταν η εμπειρία του στις πωλήσεις με το οποίο κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα δυσπιστίας που είχε δημιουργηθεί εναντίον του λόγω της ηλικίας του. Βρες τα δυνατά σου σημεία και εντυπωσίασε χρησιμοποιώντας τα! Και δες την ταινία… θα γελάσεις πολύ!

Η HR Specialist Μόνια Πυράκη μας έδωσε χρήσιμα tips για σένα

Και όπως σου υποσχέθηκα μίλησα με ειδικό! Η Μόνια Πυράκη είναι HR Specialist. Ξεκίνησε από μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, δούλεψε σε Ολυμπιακές οργανώσεις αλλά και σε αθλητικά events σε όλο τον κόσμο. Δουλειά της είναι να επιλέγει το προσωπικό αλλά και να το εκπαιδεύει. Όπως καταλαβαίνεις έχει δει πολύ κόσμο. Ήθελα να μάθω αν μπορούσε να σου δώσει μια συμβουλή για τη μέρα της συνέντευξης ποια θα ήταν αυτή.

Μου λέει πως το σημαντικότερο είναι να ξέρεις εσύ ποιος είναι ο στόχος σου. Γιατί έχεις κάνει αίτηση στη συγκεκριμένη δουλειά. Που βλέπεις τον εαυτό σου σε ένα, δύο ή και πέντε χρόνια από τώρα. Αν εσύ είσαι σίγουρη για τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου θα φανεί στη συνέντευξη. Πλέον οι περισσότερες εταιρίες δεν ψάχνουν μόνο για τις κατάλληλες δεξιότητες αλλά για ανθρώπους που έχουν συναισθηματική νοημοσύνη αλλά και αυτούς που μπορούν να λειτουργήσουν ομαδικά. Αν θες να μάθεις περισσότερα η Μόνια σου προτείνει τα βιβλία του Daniel Goleman.

Όσον αφορά στις ερωτήσεις δεν θα έλεγε ότι υπάρχουν δύσκολες αλλά κάποιες που μπορεί να κρύβουν “παγίδες”. Μία τέτοια θα ήταν : “Δώσε μας ένα παράδειγμα από μια δύσκολη κατάσταση που έπρεπε να διαχειριστείς στην προηγούμενη δουλειά και τι έκανες;” Αυτό που πρέπει να προσέξεις στις απαντήσεις σου είναι να είσαι συγκεκριμένη. Πρέπει δηλαδή να περιγράφεις την κατάσταση, έπειτα τις ενέργειες που πήρες για να την αντιμετωπίσεις και το αποτέλεσμα. Ο λόγος σου να είναι δομημένος και να έχει συνοχή. Προσπάθησε να έχεις καθαρή σκέψη και μην ξεχνάς πόσο σημαντικό είναι να ακούς πριν μιλήσεις!

Αν μπορούσε να σου δώσει μια συμβουλή μου λέει θα έκανε quote τον Oscar Wilde “Be yourself everyone else is taken”! (Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι υπόλοιποι είναι πιασμένοι)! Να είσαι ο εαυτός σου μου λέει είναι το μεγαλύτερο μυστικό επιτυχίας σε όλους τους τομείς της ζωής σου!

Ελπίζω να σε βοήθησα και να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου! Το σημαντικότερο είναι να νιώθεις καλά εκεί όπου εργάζεσαι και να μπορείς να συνεργαστείς όμορφα με τους ανθρώπους που δουλεύεις μαζί. Να πηγαίνεις στη δουλειά με ενθουσιασμό και να φεύγεις με ένα χαμόγελο. Αυτή τη δημιουργική χαρά νιώθουμε όλες μετά από ένα meeting στα γραφεία του Coverstory.  Και κάπως έτσι θα σου ευχηθώ να νιώθεις και εσύ!

 

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close