Δοκίμασα πρώτη φορά Reiki! Και μετά ρώτησα την Μυρτώ όλα όσα θέλεις να μάθεις

 

Αν πιστεύεις στην ενέργεια και τη δύναμή της ή γενικά… ψάχνεσαι με τα εναλλακτικά, κι αν σού αρέσει να μαθαίνεις καινούργια πράγματα και να τα δοκιμάζεις κιόλας επάνω σου –όπως έκανα εγώ με τη Μυρτώ– τότε αυτό το άρθρο για το Reiki κι αυτή η συνέντευξη γράφτηκαν για σένα.

Το κορίτσι που διάλεξα για να μας ξεναγήσει στην πανάρχαια τεχνική του Reiki, είναι μια όμορφη Κρητικοπούλα η Μυρτώ Βακαλουνάκη -που τη λένε και Savita, αφού έχει πλέον μυηθεί και είναι επίσημη πρακτικός του Reiki.

Η Μυρτώ με υποδέχθηκε στο ζεστό και φιλόξενο χώρο της με την ανάλογη μουσική υπόκρουση και, πριν βιώσω στην πράξη την ευεργετική επίδραση της μεθόδου που εφαρμόζει, τη ρώτησα όλα όσα θα ήθελες να τη ρωτήσεις κι εσύ γι’ αυτή την εναλλακτική μορφή θεραπείας.

 

 • Τι είναι το Reiki;
 • Είναι μια ολιστική μέθοδος, η οποία, με το άγγιγμα των χεριών και μέσω της μετάδοσης της ζωτικής ενέργειας που βγαίνει μέσα απ’ τα χέρια ενός πρακτικού Reiki, δρα στο πνεύμα, στην ψυχή και στο σώμα των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται σε ισορροπία όλο αυτό το τρίπτυχο και αλλάζουν τα πάντα –δηλαδή όταν έρχεσαι σε ισορροπία κι όταν έρχεσαι σε ένωση με την καρδιά σου, με την αγάπη, με όλα τα κομμάτια του εαυτού σου, όλο αυτό αυτομάτως είναι ένα θεραπευτικό σύστημα, το οποίο ενεργοποιεί την ικανότητα της αυτοΐασης που έχει ο κάθε άνθρωπος μέσα του. Αυτό κάνει το Reiki. Oυσιαστικά, ενεργοποιεί την ικανότητα της αυτοΐασης που την έχουμε από όταν ερχόμαστε σ’ αυτή τη γη, αλλά την ξεχνάμε με τα χρόνια.

 • Και από πού προέρχεται;
 • Προέρχεται από την Ιαπωνία. H λέξη Reiki είναι σύνθετη, από το rei που σημαίνει ”συμπαντική ενέργεια” και από το ki που σημαίνει ζωτική ενέργεια. Μεταφράζεται, λοιπόν, ως συμπαντική ζωτική ενέργεια. Αν κάποιο άτομο έχει χαμηλά επίπεδα, τότε νιώθει αδύναμο, ευάλωτο, αντιμετωπίζει προβλήματα ανισορροπίας και ασθενειών στο σώμα ή στο συναισθηματικό του κόσμο. Αντιθέτως, ένα άτομο με υψηλά επίπεδα, είναι αισιόδοξο, χαρούμενο, γεμάτο δύναμη και ευεξία. Ο πρώτος δάσκαλος ήταν ο Mikao Usui –γύρω στο 1920 δέχτηκε την πληροφορία γι’ αυτή τη θεραπευτική μέθοδο κι από κει και πέρα εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλο τον κόσμο, δηλαδή πια εφαρμόζεται στα περισσότερα νοσοκομεία του εξωτερικού!

 

 • Άνακουφίζει και το κάνουμε επικουρικά, αλλά δεν υποκαθιστά τη ιατρική…
 • Σε καμία περίπτωση. Απλά το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι αυτές οι δύο τεχνικές, της ολιστικής ιατρικής και της παραδοσιακής ιατρικής, δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Δηλαδή, οι γιατροί αυτό που κάνουν, είναι να σού καταπραΰνουν τα συμπτώματα που έχει η ασθένεια αλλά όχι αιτία της ασθένειας που προέρχεται απ’ την ψυχή. Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Γιατί οι άνθρωποι δεν είμαστε μόνο το σώμα μας, είμαστε και η ψυχή μας. Κι όταν νοσεί η ψυχή, ακριβώς τότε είναι που έρχεται το σύμπτωμα το σωματικό στην επιφάνεια. Αν αυτά τα δυο καταφέρουν κάποτε και “συνεργαστούν” μεταξύ τους, οι άνθρωποι θα γινόμαστε πολύ πιο γρήγορα καλά.
 • Μήπως ο κόσμος το συνδυάζει με θρησκεία;
 • Δεν έχει καμία σχέση με θρησκεία το Reiki.

 • Το λέω αυτό, γιατί βλέπεις τι έχει γίνει και με τη γιόγκα. Είπαν ότι δεν είναι για τους χριστιανούς…
 • Το ίδιο λένε και για το Reiki… Απλά το Reiki είναι ενέργεια κι η ενέργεια δεν καταλαβαίνει ούτε από θρησκείες, ούτε από χρώματα, ούτε από φυλές, ούτε από τίποτα απολύτως. Η ενέργεια είναι μία. Μπορεί ο δάσκαλος να ήταν βουδιστής. Στην αρχή, όταν δόθηκαν οι πρώτες πληροφορίες για το δάσκαλο, έλεγαν ότι είναι χριστιανός μόνο και μόνο για να έρθει στη Δύση πιο εύκολα. Δεν ήταν όμως, χριστιανός. Ήταν βουδιστής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Η ενέργεια είναι ελεύθερη και η ενέργεια η συγκεκριμένη, είναι κάτι που έχουμε από τη μέρα που γεννιόμαστε όλοι οι άνθρωποι μέσα μας. Απλώς κάποιος χρειάζεται να μας το υπενθυμίσει. Κι αν το θελήσουμε, κάποιος δάσκαλος να ανοίξει το κανάλι μας, ώστε η ενέργεια να κατέβει απ’ το κεφάλι στην καρδιά κι από κει στις παλάμες μας και ν’ αρχίσουμε να θεραπεύουμε τον εαυτό μας ή τους δικούς μας ανθρώπους. Μπορεί να το κάνει ένα παιδί εφτά χρονών, μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε, ινδουιστής, χριστιανός, οποιοσδήποτε. Η ενέργεια μέσω των λαών έχει διαφορετικά ονόματα – το ki, ας πούμε, είναι για τους Ιάπωνες απ’ το Reiki, στην Κίνα είναι το chi (qi), στην Ελλάδα για τους χριστιανούς μπορεί να είναι το Άγιο Πνεύμα… Ουσιαστικά όλα αυτά είναι η ίδια ενέργεια, που μας θρέφει, που μας ηρεμεί, που μας αναζωογονεί, που μας θεραπεύει. Απλώς με το Reiki αυτή η ενέργεια διοχετεύεται σωστά εκεί που τη χρειάζεται το σώμα μας, σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα και ποιότητα από αυτήν που μπορούμε από μόνοι μας.

 

 • Κι αυτό είναι τεχνική που διδάσκεται; Δεν έχει να κάνει με φυσικό χάρισμα;
 • Διδάσκεται, αλλά είναι φυσικό χάρισμα –το έχουμε όλοι από τη μέρα που γεννιόμαστε. Ο δάσκαλος αυτό που κάνει, μέσω των συντονισμών που θα σου δώσει στο πρώτο επίπεδο, στον πρώτο βαθμό, στο δεύτερο ή στον τρίτο, ο δάσκαλος είναι αυτός που ανοίγει όλο και περισσότερο το κανάλι σου, ώστε να περνάει ατόφια και σε μεγαλύτερη ποσότητα αυτή η ενέργεια. Αυτό κάνει. Μπορεί να γίνει μόνο από δάσκαλο σε μαθητή αυτός ο συντονισμός με την ενέργεια και υπάρχει και η γενεαλογία που ακολουθούν όλοι οι δάσκαλοι. Ο πρακτικός Reiki είναι ο μεταδότης και δεν θεραπεύει ο ίδιος, αλλά η ενέργεια. Εκείνος είναι απλά σωστά διαθέσιμος. Τα επίπεδα του Reiki είναι τρία. Στον Α΄βαθμό μαθαίνουμε πώς να κάνουμε Reiki στον εαυτό μας, πώς να μεταφράζουμε κάποια σημάδια ψυχοσωματικά που προσπαθεί να επικοινωνήσει το σώμα μας, πως να κάνουμε Reiki στα φάρμακά μας –αν παίρνουμε– ελαχιστοποιώντας έτσι τις παρενέργειές τους, στο φαγητό, στο νερό μας, στα ζώα και στα φυτά μας. Στον Β΄βαθμό παίρνουμε τα “σύμβολα” του Reiki και μαθαίνουμε πώς να δίνουμε στους άλλους, σε καταστάσεις που θέλουν θεραπεία, να στέλνουμε Reiki σε κάποιον από απόσταση, μαθαίνουμε πώς να καθαρίζουμε ενεργειακά το χώρο μας και μπορούμε πια να δουλέψουμε επαγγελματικά με αυτό. Στο τρίτο επίπεδο, του Δασκάλου, έχουμε τη δυνατότητα μέσω των ”συντονισμών” να δίνουμε βαθμούς Reiki σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει αυτό το σύστημα θεραπείας.

Close-up of specialist doing reiki treatment to young woman

 • Για ποιό λόγο θα πρέπει ένας άνθρωπος να αναζητήσει το Reiki; 
 • Εγώ όταν ξεκίνησα, όταν αποφάσισα να πάρω τον πρώτο βαθμό στο Reiki δεν ήξερα καν τι είναι. Ξύπνησα ένα πρωί και χωρίς να ξέρω τι είναι ή πώς μπορεί να βοηθήσει, βρήκα μια δασκάλα Reiki. Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος είναι εκεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τον βρεις… Ένας άνθρωπος, λοιπόν, μπορεί να ξυπνήσει ένα πρωί και να πει, “Α, τι είν’ αυτό το Reiki; Κάτσε να πάω να κάνω ένα!”. Μπορεί για χαλαρωτικούς λόγους. Μπορεί ένας άλλος άνθρωπος να το έχει ψάξει και να βλέπει ποια είναι αυτά τα οφέλη και να θέλει να πειραματιστεί. Να δει πώς λειτουργεί. Να δει αν του ταιριάζει αυτή η ενέργεια. Να δει αν είναι κάτι μαγικό ή αν είναι τελικά κάτι τόσο απλό όσο ολόκληρη η αγάπη.

 

 • Πάντως δεν χρειάζεται να έχει κανείς προβλήματα για να πάει σε πρακτικό;
 • Όχι. Από κει και πέρα ένας πρακτικός Reiki είναι σε θέση συνήθως να αναγνωρίσει εάν εσύ, ας πούμε, μπορεί να έχεις έρθει για ένα χαλαρωτικό λόγο, αλλά εγώ κάνοντας τη συνεδρία να πάρω κάποιες πληροφορίες από το δικό σου ενεργειακό πεδίο ότι κάπου μπορεί να υπάρχει ένα προβληματάκι, ένα μπλοκάρισμα. Αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε ή μπορεί και όχι. Κατά περίπτωση. Δηλαδή κάποιος μπορεί να έρθει για ένα χαλαρωτικό Reiki, για να ηρεμήσει ή για να αποβάλει το stress, όμως μπορεί στη πορεία να βγει κάποιο σύμπτωμα στην επιφάνεια, μπορεί κάτι να τον «τσιμπήσει» σα συναίσθημα και να θέλει να το μοιραστεί μαζί σου, οπότε εκεί ουσιαστικά αρχίζεις και δουλεύεις με διαφορετικές προθέσεις και σε διαφορετικά επίπεδα. Συνήθως γίνεται η πρώτη συνεδρία που είναι αναγνωριστική, εκεί βλέπεις τα πάντα στο σώμα, διαρκεί περίπου δύο ώρες η πρώτη συνεδρία κι από κει και πέρα μπορεί να χρειαστεί ένας κύκλος των τριών συνεδριών, ανάλογα με το πρόβλημα, ή και περισσότερες.

 • Με την προϋπόθεση ότι κι αυτός που έρχεται είναι καλός δέκτης;
 • Δεν έχει σημασία. Δε χρειάζεται ούτε να πιστεύεις, ούτε να είσαι καλός δέκτης, ούτε τίποτα. Το Reiki λειτουργεί ό,τι και να κάνεις εσύ. Λειτουργεί 100%.

 

 • Είναι ακριβό το Reiki;
 • Όχι, δεν είναι ακριβό. Μπορεί ένας μέσος άνθρωπος να το πληρώσει. Πόσοι από μας σκεφτόμαστε να κάνουμε μια παραγγελία delivery ας πούμε; Τα δίνουμε πολύ εύκολα. Για την ίασή μας δεν αξίζει να τα δώσουμε; Πολλοί ρωτούν “γιατί να πληρώσω για την ενέργεια…;”. Δεν πληρώνεται η ενέργεια, πληρώνεται ο χρόνος του πρακτικού -η συνεδρία Reiki διαρκεί από μία έως δύο ώρες.

 

 • Άρα είναι προσιτό οικονομικά.
 • Ανάλογα και τον πρακτικό. Αλλά, για μένα, αυτό που αξίζει ακόμα περισσότερο, είναι να έρθει ένας άνθρωπος να κάνει μια συνεδρία ή ένα κύκλο συνεδριών κι, αμέσως μετά, να πάρει τον Α΄βαθμό στο Reiki ώστε να μπορεί να το κάνει μόνος του στον εαυτό του –μέσω ενός σεμιναρίου το οποίο κρατάει περίπου 3 ή 4 ημέρες για τον πρώτο βαθμό. Να μάθει την τεχνική για προσωπικό του όφελος. Οπότε έτσι, δεν θα ξαναχρειαστεί κανέναν πρακτικό και θα έχει κάνει ένα δώρο στον εαυτό του τεράστιο. Αν ξεκινήσεις με έναν Α΄βαθμό στο Reiki, αυτή η ενέργεια είναι πάντα μαζί σου, δεν σε εγκαταλείπει ακόμα κι αν εσύ δεν το εξασκείς.

Ένα μικρό δώρο αγάπης έκανα, αμέσως μετά τη συνέντευξη με τη Μυρτώ κι εγώ –μαζί της. Ήταν πολύ όμορφα και… δεν πόνεσε καθόλου! Υπό τους ήχους της ίδιας χαλαρωτικής μουσικής κάναμε μια μικρή αναγνωριστική συνεδρία εξισόρροπησης των chakras και καθαρισμού αύρας. Η Μυρτώ με είχε προετοιμάσει να φοράω άνετα ρούχα και ιδανικά καθόλου μακιγιάζ. Έβγαλα τα παπούτσια μου, ξάπλωσα ανάσκελα στο αναπαυτικό στρωματάκι της στο πάτωμα –με μαξιλάρια και όλες τις ανέσεις– έκλεισα τα μάτια και αφέθηκα στα χέρια της. Η Μυρτώ άγγιζε απλώς πολύ απαλά διάφορα σημεία του σώματός μου από την κορυφή ως τα νύχια και, απ’ όσο μπόρεσα να καταλάβω, μού μετέδωσε κάποιας μορφής ενέργεια. Όταν τελείωσε, είχα ήδη χαλαρώσει πολύ και ένιωθα πλήρη ηρεμία. Ήταν ένα όμορφο μεσημέρι που κύλησε απαλά, σα νεράκι και τα ευεργετικά του αποτελέσματα τα νιώθω ακόμα.

Αν θέλεις να δοκιμάσεις κι εσύ μια συνεδρία Reiki με τη Μυρτώ, μπορείς να τη βρεις στο facebook (Myrto Savita Reiki).

Μουσική Reiki για να μπεις στο κλίμα, 4,98 ευρώ

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close